Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eurozóna na úprku, a co na to Paroubkovo předvolební Česko?

Svět kolem nás se mění tak rychle, až se tají dech. A předvolební kampaň se tváří, jako by na (ne)výplatě pseudotřináctého důchodu závisel konec naší republiky.

Řecko spěje ke státnímu bankrotu, přestože slíbilo provést vážná reformní opatření k jeho zabránění. Veřejně se mluví o stejných problémech v Portugalsku, Španělsku, Irsku, Belgii. Jednotná evropská měna euro se otřásá v základech. Angela Merkelová, německá kancléřka, varovala, že zkáza eura může znamenat zkázu celého evropského integračního procesu.

A v Čechách se hádáme v předvolební kampani o tom, zda se nám líbí platit 30 korun za návštěvu lékaře.

Zvláštní svět. A snad i selhání části politické scény, která tvrdohlavě nechápe mezinárodní souvislosti.

Evropský sociální model krachuje, je neufinancovatelný a ničí veřejné rozpočty národních států, ale Jiří Paroubek slibuje všechno všem. Je strašné, že člověk, který tolik chce být zase ministerským předsedou, nerozumí, jak rychle se svět mění.

Kdyby to nebylo tak vážné, bylo by až komické, jak obsah letošní kampaně ignoruje definici budoucího postavení České republiky, její role v globálním světě i otřesené Evropské unii.

Je naprosto nezbytné, aby česká politická reprezentace, která ve volbách zvítězí, rychle definovala naše národní zájmy. Zde jsou důvody, proč by tak měla učinit:

  1. Nikdo ze seriózních ekonomů a politiků dnes v Čechách vážně nemluví o termínu přistoupení k euru. Správně, protože jednotná měna má starosti sama se sebou, natož aby se zajímala o rozšíření. Proto by bylo vhodné nabídnout občanům velké reformy ne kvůli euru a splnění podmínek k přijetí, ale kvůli nám samotným. Kvůli zdravým veřejným financím i kvůli naší hospodářské a sociální prosperitě.
  2. Naše budoucí prosperita závisí na rozumné energetické politice. Nemáme energetické zdroje, plyn a ropu nakupujeme ve světě. Je zásadní, aby ČR šla rychle cestou dalšího rozvoje jaderné energetiky a odmítla drahé a neefektivní projekty získávání energie z tzv. alternativních zdrojů.
  3. Budoucí vláda by měla odmítnout jak pokusy narušit naši fiskální svrchovanost, tak podřízenost rozhodování o prioritách české hospodářské politiky tzv. evropské ekonomické vládě. Pokud bude naše rozpočty nejprve kontrolovat úřednická mašinérie v Bruselu a až poté bude státní rozpočet projednáván zvolenými poslanci českého parlamentu, půjde o faktickou likvidaci suverénních národních států.
  4. Vnitřní vývoj uvnitř EU může být velmi třaskavý. Škoda, že neznáme od našich politiků nárysy jejich budoucích postojů. Pouze Petr Nečas otevřeně řekl, že pokud bude premiérem, je pro něho státní suverenita nedotknutelnou hodnotou.
  5. Eurozóna spěje k velkému třesku. Může se rozpadnout, může ji několik členů opustit, může být přeformulována a mít odlišný charakter. Česká republika je otevřenou ekonomikou a zdraví české koruny se odvíjí od pohody německé ekonomiky. Škoda, že se pereme o 13. důchod namísto formulace politické vize, jak si bude budoucí česká vláda v tomto enormně složitém procesu počínat.
  6. Zatím od Jiřího Paroubka víme, že na hranicích jsou vlaky našlapané miliardami „evropských peněz“, které spasí naši ekonomiku. Není to pravda a je to obyčejná lež. A dokonce ve světle ekonomických problémů eurozóny mohou být tyto „zdroje“ pouze chimérou.
  7. Hospodářské a finanční problémy Evropské unie budou zřejmě znamenat další tlak na vytvoření evropské politické unie s hlavním městem v Bruselu. Jak se k tomu postaví budoucí vláda? Chceme odevzdat zbytek pravomocí nadnárodním nekontrolovatelným strukturám?

Odpovědi na tyto otázky nám měla alespoň částečně přinést předvolební kampaň. Škoda, že Jiří Paroubek v ní sděluje občanům, kolik je bude stát zubní plomba, ale nepřináší odpovědi na stokrát důležitější otázky. Nerozumí tomu, nebo nezná odpovědi? A co je vůbec horší?

Snad si toho voliči na poslední chvíli všimnou!

Autor: Ivo Strejček | úterý 25.5.2010 8:00 | karma článku: 47,00 | přečteno: 10139x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

30.5.2012 v 8:10 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1094x | Politika

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik