Černobílé cigarety

9. 08. 2010 8:00:00
„Disciplína musí bejt, vy kluci pitomí! Protože kdyby nebyla disciplína, tak byste všichni lezli po stromech jako vopice,“ citoval blahé paměti Švejk moudra rakouských vojenských byrokratů. Jak by se asi Josef Švejk, náruživý kuřák fajfky, posmíval všemu „dobrému“, co dnes přichází z jiné byrokratické metropole – z Bruselu? Člověk už totiž ani neví, zda se tomu všemu má smát, plakat nebo jen nevěřícně kroutit hlavou.

Záměr Evropské komise připravit směrnici, která bude regulovat velikost a barvu cigaretových krabiček a určovat podmínky, za jakých se cigarety budou moci zákazníkům nabízet (vlastně nenabízet), se prostě vymyká zásadám zdravého rozumu.

Už to všechno tak vypadá, že za pár let zmizí z pultů barevné krabičky cigaret. Budou, dle návrhu Evropské komise, nahrazeny jednotným balením v jednotném černobílém provedení.

Pokud říkám, že cigarety z pultů zmizí, myslím to doslova. Zmíněný bruselský návrh totiž počítá také s tím, že cigarety (a další tabákové výrobky) budou povinně skryty v pultech nebo zásuvkách tak, aby prostě nebyly na očích.

Smyslem opatření, jak jinak, je bojovat proti kouření. A to metodami přesně podle moudrého Švejka: my (moudřejší, chytřejší, rozumnější) vám (hloupějším a neodpovědným) říkáme, jak se budete chovat. Že vám to rozum nebere? A co s vámi, vy kluci pitomí, máme dělat?

Sjednocení velikosti cigaretových krabiček a odstranění charakteristických barev a znaků je předpokladem k tomu, aby byl odstraněn první rozlišovací znak, který opticky dělí tabákové výrobky na kvalitnější a horší druhy kuřiva.

Pokud tedy „byrokrat - zákonodárce“ chce ochránit člověka před negativními důsledky kouření, měl by naopak stát o optické rozlišení kvality cigaret. Mělo by mu vyhovovat, aby spotřebitel na první pohled dokázal rozpoznat, jakou kvalitu si kupuje.

Sjednocení velikosti a barevnosti je přímou cestou k nabídce takových produktů, které mohou ohrozit zdraví kuřáků podstatně víc, než jak je tomu v současnosti.

A jak asi pokvete pašování a černý obchod? Odstranění garančních identifikačních znaků bude znamenat zlaté časy pro pašeráky ve velkém a rozvoj tajných manufakturních balíren, pro které bude hračkou padělat jednotné krabičky.

Ne že by tomu dnes tak nebylo, ale podnětem pro pašování jsou „pouze“ rozdílné sazby spotřební daně uvalované na tabákové výrobky v té které zemi. Sjednocením grafického vzhledu a velikosti přidáme pašerákům a překupníkům o důvod navíc, proč podvádět: ulehčíme jim vstup s padělkem na trh. Byli by hloupí, kdyby tohoto bruselského úřednického pokusu o konání „dobra“ nevyužili.

Kdo na to doplatí? Samozřejmě tabákové firmy, spotřebitelé a stát, který vše pocítí na nižším výběru daní z cigaret a tabákových výrobků.

Nad tabákovými firmami lze populárně mávnout rukou. Nahrabali si na lidském neštěstí dost, řekl by mnohý.

Pokusíme-li se na výrobu tabákových produktů nahlížet jako na standardní podnikání, nemůžeme se smířit s tak vážným zásahem byrokratů do jejich činnosti. Museli budovat značku i logo stejně tak, jako výrobci sýrů nebo nábytku. A pak, jedna bruselská směrnice, a petry jsou stejné jako cigarety s velbloudem.

Zákonitě nás musí napadnout otázka, jak to bude v budoucnosti s alkoholem. Ten ničí lidské zdraví i osudy stejně účinně jako nikotin. Bude se whisky prodávat ve stejné lahvi jako podprůměrný rum? A bude muset mít stejné označení? A jak to bude s pivem a vínem? Proč cigarety ano a alkohol ne?

Stejný zdroj z Bruselu, ze kterého čerpám dnešní informace, mi potvrdil, že podobná regulace se chystá na obaly DVD filmů s válečnou či násilnou tématikou.

A tak tím hlavním, kdo bude poškozen nejvíc, bude jako vždy spotřebitel. Ten spotřebitel, o jehož blaho tu jde. Budou mu zásadně zkrácena jeho práva svobodného rozhodnutí, za co utratí své peníze. A dokonce, lze předpokládat, že jeho zdraví bude vystaveno větším rizikům plynoucích z nebezpečí konzumace nekvalitních pašovaných výrobků.

Nekouřím a neobhajuji kouření. Jde mi o obhajobu svobody podnikání a svobody volby. Jde mi o obhajobu přirozeného běhu věcí. Stavím se opakovaně proti sociálnímu inženýrství politiků a byrokratů budujících „rajskou zahradu světa“ podle jejich vlastních preferencí. Věřím ve schopnost každého člověka umět si zorganizovat život sám - a bez pomoci aktivistických politiků zcela určitě.

Autor: Ivo Strejček | pondělí 9.8.2010 8:00 | karma článku: 31.88 | přečteno: 2465x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 5.92 | Přečteno: 90 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 304 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 643 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2903
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...