Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedmnáctiletí za volantem?

V jednom ze svých minulých textů jsem se zamýšlel nad smyslem a důsledky zavedení systému pokut podle toho, jak majetný řidič je. Vyslovil jsem dokonce obavu, že to asi s ministrem dopravy Bártou nebude žádná nuda. Měsíc se s měsícem sešel a možná to bude pravda.

Dopravní experti strany Věci veřejné nám mezitím představili nápad na získání řidičských průkazů a tedy možnosti řídit motorové vozidlo již v sedmnácti. Pod podmínkou, že takový řidič by nesměl být za volantem sám a musel by být doprovázen „někým“, kdo je „zkušeným řidičem“ a „v bodovém systému ještě neztratil ani jeden bod“.

Nechci a nebudu dnes rozebírat slabiny bodového systému. Jednak jej kritizuji opakovaně, jednak, myslím, sám již prokázal, že na silnice za dobu své existence více bezpečí nepřinesl.

Na návrhu mě zajímá nejen to, zda generace našich dětí je natolik vyzrálá, abychom mohli přistoupit k tak závažnému rozhodnutí, ale zejména to, jak formulovat, vynucovat a kontrolovat požadavky na ty, kteří budou za volantem na jejich umění dohlížet.

K vlastnímu překvapení docházím k názoru, že bych si uměl představit to, že za volant zasednou o rok mladší řidiči. I navzdory tomu, že nejhorší zkušenosti ze silnic mám s kluky v kšiltovkách a s vytuněnými výfuky. Spolucestujícím ve voze (což bývají stejně staří vrstevníci či vrstevnice) mnohdy pouze dokazují svou drzost.

Je zjevné, že to o kvalitě a zodpovědnosti toho, kdo sedí na sedadle spolujezdce, opravdu je.

Nakonec, snad to všichni známe. Při každé jízdě, kdy řídí můj syn, se mu snažím co nejupřímněji předat vše, co mě život za volantem naučil. To je, myslím, zcela přirozené. Řidičem se člověk stává až získanými zkušenostmi.

Ale tady nacházím první háček. Každým rokem najezdím něco kolem 70 000 km a to už na silnicích a dálnicích (zejména v Čechách) leccos zažijete a lecčemus se naučíte. Ale v dopravním provozu jsem již přišel o 4 body. Znamená to, že bych nebyl tím vhodným spolujezdcem, který by měl nad mým dítětem bdít (tedy podle dosavadního návrhu)?

Vypadá to, že tady navrhovaný systém kulhá. Je promyšlené, aby řidič, který jezdí 3 km ráno do práce a 3 km odpoledne z práce (a přitom stále ještě nepřišel ani o bod) byl v návrhu považován za kvalifikovanějšího a spolehlivějšího učitele začínajícího řidiče? Tomu snad nemůže věřit ani navrhovatel zákona.

Opakovaně zdůrazňuji, že dohled zkušenějšího řidiče do vozu, který řídí nováček na silnici patří a že předávání zkušeností je nutným předpokladem k výchově mladého řidiče. Jít na to ale přes bodový systém se mi nezdá vhodné. Snadno se tak může stát, že dohled bude vykonávat ten, kdo vlastně ani žádné zkušenosti za volantem moc nemá. Vyhoví ale znění zákona.

Stačí to? Je to dobře? Není to pouze další krok k rozostření zákona, což povede k jeho dalšímu obcházení, nedodržování a ve svém důsledku tedy ke snížení dopravní bezpečnosti?

Snad mnozí namítnete: když to funguje jinde, tak to tady bude fungovat také. Se zákony je ovšem potíž. To, co je považováno za právní v jedné zemi, může být protiprávní v zemi téměř sousední. Zastánci názoru, že lze zákony z fungujících demokracií jednoduše přeložit do češtiny a uzákonit je u nás, se mýlí.

Tak co tedy s problémem „sedmnáctiletých pod dohledem“? Pokud bychom tuto úpravu chtěli skutečně prosadit, navrhoval bych (s vědomím všech slabin mého návrhu!), aby jediným náležitým „dohledem“ nad začínajícím sedmnáctiletým řidičem byl rodič (samozřejmě i řidič). Intenzita citových vazeb mezi rodičem a jeho dítětem jsou snad jedinými myslitelnými předpoklady toho, že se otec či matka budou snažit předat svým dětem to nejlepší, co se oni sami za volantem naučili. Že ani s tím nejste spokojeni? Vlastně ani mě samotného tohle vylepšení nijak neuklidňuje.

Tak raději nad získáním řidičského průkazu pro sedmnáctileté nepřemýšlejme. Pokud si nejsme jisti, jak budeme takové opatření kontrolovat a jak vůbec bude v reálném životě fungovat, je snad lepší žádnou takovou změnu neprosazovat a nechat systém takový, jaký je.

Autor: Ivo Strejček | úterý 5.10.2010 8:00 | karma článku: 15,52 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

30.5.2012 v 8:10 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1094x | Politika

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik