Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odborářský terorismus

Stávky a odborové demonstrace ve Francii jsme zvyklí jaksi přehlížet. Za ta léta víme, jak blízko mají Francouzi ke stávkování. Tu stávkují letečtí dispečeři, tu zemědělci zavážejí dálnice rajčaty a jinými dotovanými zemědělskými přebytky, běžné jsou stávky státních zaměstnanců, řidičů městské dopravy a metra. Ke každé ze zmíněných skupin se vždy rádi přidají studenti. Zpravidla nemají žádné jiné důvody, než že je stávkování a nepokoje baví a nemusí se přitom do školy.

Důvody stávkovat jsou pro odbory stále stejné: mzdové požadavky, vyšší výkupní ceny, více dotací nebo protesty proti přemisťování neefektivních výrob ze země.

Odborovými svazy záměrně podněcované stávky a nepokoje mají ve Francii letitou tradici. Tak dlouhou, že se odboroví předáci naučili stávkové napětí dokonale plánovat a následně precizně organizovat.

Minulý týden jsem ve Francii byl. Některé dálnice byly zataraseny zemědělskými vozidly nebo kamiony, jiné části dálnic byly dokonale paralyzované zemědělskými vozidly pohybujícími se šnečí rychlostí. V jízdních pruzích za nimi se tvořily nekonečné fronty dopálených řidičů.

Na benzinové pumpě, kde obvykle tankuji naftu, viselo upozornění hlásající, že je povoleno tankovat maximálně 30 litrů jakýchkoliv pohonných hmot. Odbory totiž v zemi zablokovaly většinu zásobníků s ropnými produkty, takže zásoby se v zemi rychle tenčily.

Při každodenní cestě do Evropského parlamentu jezdím podél zásobníků firmy ESSO. Vjezd do prostoru byl zatarasen policejními vozidly a policisté kontrolovali každé vozidlo, zda uvnitř nepřiváží bojovné odboráře.

Takhle vypadá země rozvrácená stávkami. Normální občané jsou nedobrovolným rukojmím odborového – promyšleně a dokonale organizovaného - terorismu.

Proč ovšem mocné francouzské odbory stávkují? Francouzská vláda se rozhodla modernizovat chátrající penzijní systém. Do penze se bude odcházet později (v 62 letech) a nárok na výplatu plné penze vznikne podle vládního návrhu až v 67 letech.

Legendárně rozmařilý a tedy drahý francouzský sociální systém narazil na svůj strop. Navíc, společnost stárne. Rodí se stále méně dětí, pokud nepočítáme rostoucí porodnost v imigrantských skupinách z Afriky a Asie. Lidé se dožívají delšího věku, což je nepochybně jev chvályhodný, který ovšem zvyšuje tlak uvnitř státního rozpočtu nejen na výplaty starobních penzí, ale také na zdravotní a sociální zabezpečení.

Daně lze zvyšovat problematicky. Již nyní řada významných firem přesouvá své výroby do těch částí světa, kde jsou náklady práce nižší nebo kde je nižší míra zdanění. Výsledkem je ovšem zvyšující se míra nezaměstnanosti, tedy více lidí, o které se stát musí starat a kteří žádné daně neplatí.

Lidé si prostě zvykli na vysokou míru blahobytu a nechtějí z něj nic slevit. Neposlouchají nic z varování ekonomů či několika statečných politiků a při jakémkoliv náznaku reforem okamžitě generálně stávkují.

Nechme Francii Francií a pokusme se vyvodit pár zkušeností i pro nás, pokud nechceme v blízké či vzdálenější budoucnosti čelit vlnám agresivních stávek moderních a na vojenském principu organizovaných odborových nátlakových skupin.

Nejvhodnější dobu k moderním reformám jsme již propásli. Léta kolem 2000 – 2005 byla charakteristická vysokým hospodářským růstem. Tehdy jsme v České republice, bez viditelného tlaku na různé sociální a zaměstnanecké skupiny, měli provádět reformy. Nestalo se tak a je třeba říci, že se tak vhodná doba již zřejmě nevrátí.

Nyní, v době pozvolného a skoro neviditelného hospodářského oživování z těžké recese, se do takového úkolu pouští Nečasova reformní vláda. V poslední možnou chvíli, jak je vidět v okolních zemích, které také čelí finančním rozvratům a ve kterých jsou na pořadu dne výrazně tvrdší vládní redukce a škrty než u nás.

Je v našem vlastním zájmu, aby vláda tuto zemi modernizovala s odvahou. Nejen proto, abychom mohli v následujících desetiletích konkurovat v globalizovaném světě, ale také proto, abychom se vyhnuli chaosu a bezohlednosti odborářské nesnášenlivosti či nárůstům podpory krajně levicových či krajně pravicových uskupení.

Autor: Ivo Strejček | úterý 26.10.2010 8:00 | karma článku: 36,53 | přečteno: 2065x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

30.5.2012 v 8:10 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1094x | Politika

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik