Mají být zimní pneumatiky povinné?

S rozvojem globalizovaného světa se globalizuje i informační proud všemožných médií. Můžeme tak sledovat průběh sněhových kalamit v Rakousku, Německu, francouzské Bretani či v belgických Ardenách. Umocňují se tím poselství klipovitých zpravodajství českých reportérů z nejrůznějších částí Čech a Moravy.

Holt, zima už není, jak bývala. Je to mediální trhák a chytlavé téma, které by opakovaně mělo otevřít letitou debatu o tom, zda mají být zimní pneumatiky povinné a jakou zimní výbavu by řidiči měli v zimě vozit s sebou.

Zdravý rozum

Přirozeně - toto není, myslím, žádné diskutabilní téma na Vysočině či v jiných podhorských či horských oblastech České republiky.

My, kteří tady po léta žijeme, víme, jak záludná bývá zima. Je pro nás zcela přirozené, že konec října považujeme za nejzazší termín výměny letních pneumatik za zimní. Řídíme se zkušeností a zdravým rozumem. Víme, že se v zimě vyplatí vozit s sebou malou lopatu, jezdit s dotankovanou nádrží a sem tam s sebou mít třeba i náhradní zimní boty.

To, co je považováno námi horaly za zdravý rozum, nemusí být sdíleno lidmi z nížinatých oblastí země. Spoléhat se tedy pouze na zdravý rozum každého řidiče, či „pouze“ na funkčnost jeho pudu sebezáchovy, nemusí být úvaha správná. Ucpané dálnice či silniční tahy v našem regionu, často způsobené kolizí vozů s letními gumami, jsou tomu důkazem.

Co je a co není povinností státu

Mnohým z nás vadí, jak často strká stát svůj nos do věcí, o které se starat vůbec nemá. Vadí nám, jak moc omezuje mnohé z našich svobod (ale také zodpovědností) a vnucuje nám svoji pečovatelskou náruč. Bere nám stále více peněz prostřednictvím nových promyšlených poplatků a daní. Finanční prostředky spotřebovává částečně pro sebe a svůj provoz, částečně je vrací do oběhu prostřednictvím nejrůznějších dávek a dotací.

Úkolem státu má být obrana bezpečí jeho občanů a garance průchodu práva. Tady má být stát silný a nekompromisní. Od toho si jej daňoví poplatníci platí.

A tady jsem zpátky u zimních pneumatik. Domnívám se, že stát nemá přešlapovat na místě a po léta se rozpačitě drbat za uchem, zda mají být zimní gumy v zimním období povinné.

Stát má mít sílu prosadit takové řešení, které ochrání jeho občany před nezodpovědnými hazardéry. Co je vám platné, že si budete na sněhem pokrytých silnicích počínat rozumně, když se proti vám vyřítí blázen s neovladatelným vozem.

Stát vykazuje míru své slabosti tím, že váhavě nařizuje povinnost zimních gum pouze dopravními značkami na svévolně vybraných komunikacích. Navíc způsobem, který se každým rokem mění. Vzniká chaos, ve kterém se právě těm nezodpovědným daří nejlépe. Zmatená dopravní policie nakonec ani neví, kdo vlastně zákon porušil a kdo ne.

Ano, zimní gumy povinně!

Zkuste vjet v zimě do Rakouska bez zimních gum a v kufru připravených sněhových řetězů. Pokud vás rakouská dopravní policie na silnicích chytí – platíte hodně nebo dokonce vůz musíte odstavit. V Německu byla dokonce minulý týden povinnost zimních gum zavedena ze dne na den.

Jistě, zimní gumy nejsou spásou na silnicích samy o sobě. Vše záleží na řidičích, jejich schopnostech, míře vzájemné ohleduplnosti, ochotě „přemýšlet za ostatní“, respektu k životům a zdraví ostatních.

Bezpečnost nejen na zimních komunikacích určitě záleží na jejich stavu. Jak jsou vyspravené a jak udržované. Zimní pneumatiky nenahradí práci a úsilí silničářů - ale podstatně jim ji usnadní.

Jsem obhájcem povinnosti jezdit v zimě na zimních pneumatikách, které budou mít přesně stanovenou minimální výšku dezénu. Jsem zastáncem takové zákonné úpravy, která jednoznačně a neměnně vymezí období, po které povinnost používat zimní gumy platí. Bez ohledu na to, zda zrovna leží sníh.

Pokud taková zákonná úprava ušetří alespoň jeden lidský život, už tehdy bude mít smysl.

Autor: Ivo Strejček | úterý 7.12.2010 8:00 | karma článku: 28,23 | přečteno: 3714x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18

Ivo Strejček

Hrátky s minimální mzdou

23.8.2011 v 15:16 | Karma: 25,42

Ivo Strejček

Užitečná kůrovcová lekce

9.8.2011 v 14:15 | Karma: 19,89

Ivo Strejček

Kdo vyhrál a kdo prohrál?

26.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27

Ivo Strejček

Zdroje jsou...

15.3.2011 v 8:00 | Karma: 28,03

Ivo Strejček

Irsko, euro a my

23.11.2010 v 8:00 | Karma: 28,19
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik