Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

Je třeba pochválit policii i státní zastupitelství - jednali profesionálně (alespoň se tak čtenáři a divákovi zdá). Prokazují, že společnost je stále natolik zdravá, že se umí s boláky na svém těle vypořádat, hojit je a tak překonávat krize.

Média si pochrupují blahem, agentury pro průzkumy veřejných mínění produkují „nejnovější“ průzkumy – jejichž vypovídací hodnoty ve světle průběžně se měnící situace jsou bezcenné. Troufám si i bez jejich pomoci tvrdit, že důvěra veřejného mínění v jakoukoliv politiku jakékoliv „zavedené“ politické strany v Čechách, klesla níže než na minimum. Stačí si poslechnout názory v pekařství na rohu.

A právě proto považuji za užitečné zamyslet se nad širšími příčinami toho, proč máme dojem, že svět kolem nás je prohnilý, zkažený a politika v něm už výhradně zkorumpovaná.

Pozoruhodným příspěvkem k objasnění tohoto problému je totiž výjimečná práce amerického ekonoma Mancura Olsona. Tvrdí, že současné vyspělé společnosti nemají odvahu čelit aktuálním krizím takovým způsobem, který by jim umožnil se vývojovým socioekonomickým dějůmpřizpůsobit.

Namísto toho, tvrdí Olson, vykazují vyspělé společnosti pouze tendence organizovat pomoczáchranu něčeho (někoho) na úkor zbytku společnosti. Označuje tak euroamerický civilizační prostor za pasivní, čekající bez vlastního aktivního přičinění na další kornatění a znehybnění.

Ona pasivita, v Olsonově popisu, dává výjimečnou příležitost k organizaci malých – zájmově silně orientovaných – skupin, které umějí na úkor většiny společnosti efektivně a účinně formulovat své zájmy, postupovat proti většině ostatních členů společnosti a koncentrovat na úkor společnosti bohatství do vlastních rukou.

A teď zpátky do české (a zdůrazňuji nejen české) reality.  Po celá léta zbožňované tzv. „evropské peníze“, přinášejí své další trpké plody. Kromě toho, že jsou odebírány českým daňovým poplatníkům (tedy to jsou naše peníze – ne evropské), je jich příliš mnoho, jejich péče je svěřována úředníkům a administrujícím agenturám.

Ano, právě úředníci (na které může vyvinout tlak skupina dokonale organizovaných zájmů prostřednictvím oněch agentur) rozhodují o určení dotací. O tom, který projekt finanční podporu získá, nerozhoduje zásadně jeho kvalita, ale libovůle úředníka (a jak důkazy odhalují i politika).

Korupci se daří všude tam, kde je příliš mnoho dotací a kde se peníze ve skrytu - bez dohledu a kontroly - snadno přerozdělují.

Je správné, že korupční příběhy podléhají sankcím, a je zdravé, že je společnost trestá. Je ovšem více než zřejmé, že k úspěšnému potlačení korupce může přispět pouze zásadní redukce všemožných dotací, podpůrných programů, programů růstu, vyrovnávacích plateb a konsolidačního přerozdělování.

Tvrdím, že politický program „boje s korupcí“ je příliš jednoduchým sloganem a plochou frází. Jsem přesvědčen, že poctivějším návrhem je trpělivý tlak na „zatlačení mocného státu“. Ubrat mu kyslík – peníze daňových poplatníků. Nechat jej vykrvácet – nedostatkem finančních zdrojů. Omezit jeho působnost jednoduše tím, že přijde o svoji živnou půdu – naše peníze.

A nezvyšovat daně! „Rathové“ budou vždy tam, kde bude stát odebírat na daních svým poplatníkům příliš mnoho, aby takto získané prostředky buďto sám prohospodařil nebo „zájmovým koalicím“ v jejich prospěch přerozdělil.

Společnost se nemá snažit za každou cenu všechno zachraňovat, ale tlaku vnějších okolností se má přizpůsobovat. To, co není schopné života, ať zanikne. Uvolněný prostor nabídne příležitost něčemu novému a prospěšnějšímu. Společnost přestane být pasivní, bude činorodá a - zbohatne.

Autor: Ivo Strejček | středa 30.5.2012 8:10 | karma článku: 22,79 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika

Ivo Strejček

Hrátky s minimální mzdou

Minulý týden se zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dohodli na zvýšení minimální mzdy ze současných 8 000 Kč o necelou pětistovku. Vyvolalo to nejprve zlostné bublání uvnitř odborového hnutí, protože odborářští předáci požadovali původně změnu až na 9 200 Kč – tedy zvýšení minimální mzdy o celých 15% -, pak si ovšem odboráři zamnuli ruce se slovy „lepší něco, nežli nic“ a uklidnili se.

23.8.2011 v 15:16 | Karma: 25,42 | Přečteno: 1830x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik